Technologie als bondgenoot: intelligent echotoestel helpt arts bij nauwkeurigere diagnose eierstokkanker

Ieder jaar krijgen in Nederland zo’n 1200 vrouwen de diagnose eierstokkanker te verwerken. En ruim 8000 vrouwen worden per jaar in Nederland geopereerd aan eierstokafwijkingen. Het stellen van een juiste en meer specifieke diagnose is essentieel om te bepalen of behandeling nodig is, en zo ja, waar en welk type behandeling dient plaats te vinden.

Op de ADNEX themapolikliniek in het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam ziet gynaecoloog Jeroen Kaijser per week talrijke patiënten met een afwijkend ovarium. Triage is het sleutelwoord binnen deze polikliniek. Biomedic en Samsung hebben het mogelijk gemaakt om als Key-Opinion-Leader in Nederland sinds de zomer van 2017 op zijn ADNEX poli als eerste te kunnen werken met hun allernieuwste state-of-the-art intelligent echotoestel: de Samsung WS80A met volledig geïntegreerd IOTA-ADNEX model.

IOTA groep

Dit ADNEX model werd ontwikkeld door de International Ovarian Tumour Analysis (IOTA) groep uit Leuven met behulp van onderzoeksgegevens van bijna 6.000 patiënten met een tumor van de eierstok. De test maakt niet enkel het onderscheid tussen goed- en kwaadaardige eierstoktumoren, maar maakt het ook mogelijk om met grote nauwkeurigheid kwaadaardige tumoren te verdelen in vier verschillende types: borderline kwaadaardig, kanker in een vroeg stadium, gevorderde kanker en secundaire metastase (uitzaaiing van een andere kanker naar de eierstokken). De test is gebaseerd op de klinische informatie van de patiënt, eventueel een bloedtest met een tumormerker en elementen die zichtbaar zijn tijdens een echografie. De test betekent een echte doorbraak voor een betere diagnose en behandeling van eierstoktumoren.

Integratie ADNEX model in echografiesysteem

Kaijser: “Nu het ADNEX model is geïntegreerd in een nieuwe generatie van intelligente echografietoestellen, wordt het proces van diagnose nog veel efficiënter. Technologie is een ware bondgenoot geworden. Tot voor kort moesten artsen die ADNEX wilden toepassen immers vertrouwen op een app die ze via hun smartphone of via de IOTA website raadpleegden. Daarbij bestond toch een kans op onvolledige analyses. Nu leidt het echotoestel je als het ware door het diagnostische proces heen.” De gynaecoloog vervolgt: “Bovendien stelt de WS80A mij in staat om een solide dataset te verwerven die gebruikt kan worden binnen de context van (inter)nationaal wetenschappelijk onderzoek.”

Peter Rutjes, algemeen directeur van Biomedic is verheugd met deze ontwikkeling in de echografische toepassing: “Met de integratie van het IOTA-ADNEX model in de WS80A heeft Samsung een belangrijke stap gezet in de gezondheidzorg voor vrouwen. De samenwerking met het Ikazia ziekenhuis en Jeroen Kaijser sterkt ons daarbij in de overtuiging van de enorme waarde van het ADNEX model en de eenvoudig te gebruiken toepassing ervan in het toestel.”

Op de ADNEX poli worden momenteel talrijke echoclips en demomateriaal van verschillende ovariumcysten verzameld, die toegepast worden binnen de jaarlijkse Nederlandse IOTA cursus in Almere, mede mogelijk gemaakt door Biomedic, waar gynaecologen en gynaecologen-in-opleiding in Nederland getraind worden in de echoscopische beoordeling van eierstokafwijkingen en het juiste gebruik van de verschillende IOTA modellen.

 

 

info@biomedic.nl